"Ei se joka treenaa eniten, vaan se joka treenaa viisaiten"

10.10.2021

Terve ja hyvinvoiva urheilija pystyy harjoittelemaan, jolloin kehittyy. Vammat vähentävät harjoittelutunteja pidemmässä juoksussa huomattavan määrän, joka vaikuttaa niin oppimiseen kuin motivaatioon harjoitella. Terve ja hyvinvoiva urheilija pystyy harjoittelemaan, jolloin kehittyy. Vammat vähentävät harjoittelutunteja pidemmässä juoksussa huomattavan määrän, joka vaikuttaa niin oppimiseen kuin motivaatioon harjoitella.


Vammojen ennaltaehkäisyyn vaikuttavat nykytiedon mukaan eniten harjoitusmäärä, kokonaiskuormitus sekä palautuminen. Palautumisesta lisää toisella kertaa, sillä siitä haluan jakaa ajatuksia tarkemmin. 

Monipuolisen ja hyvin rytmitetyn harjoittelun tiedetään vähentävän vammariskiä.

Ennaltaehkäisevällä harjoittelulla tarkoitetaan kehon monipuolista harjoittamista ja lajia tukevaa harjoittelua, joita itsessään laji ei harjoita, mutta jota keho tarvitsee pystyäkseen kestämään lajin kuormituksen sisältäen esimerkiksi kehonhallintaa, voimaa tai liikkuvuutta.

Riski loukkaantumisille kasvaa, kun elimistön sietokyky ja palautumiskyky ylittyvät jatkuvasti hyvin. Ensimmäisen loukkaantumisen tiedetään lisäävän selvästi riskiä toiselle loukkaantumiselle.

Lasten ja nuorten urheilussa kokonaiskuormitusta on vaikea mitata ja ymmärtää, sillä siihen vaikuttavat koulukuormitus, harjoituskuormituksen lisääntyminen (määrä ja vastus), tavoitteellisempi harjoittelu, kilpailut, leirit sekä lapsen ja nuoren muu elämä.

Ennaltaehkäisevä harjoittelu harvoin tapahtuu fysioterapeutin vastaanotolla, ellei urheilija käy siellä viikottain useita kertoja viikossa. Harjoittelun tulisikin tapahtua kentällä: alkulämmittelyssä, loppulämmittelyssä, fysiikkaharjoittelussa ja lajiharjoittelussa. Kuormituksen seuranta valmennustiimin kesken ja palautumisesta huolehtiminen yhdessä vanhempien, lasten ja nuorten sekä valmennustiimin kesken on haastavaa, mutta kannattavaa. Ilman tätä taistelu vammoja vastaan on jo hävitty. Tästä lisää pian.

Olen iloinen saadessani tehdä töitä terveiden luistelijoiden puolesta. Kiitos Porvoon Taitoluistelijat menneistä vuosista ja odottaen innolla seuraavia vuosia. 

Me tehdään yhdessä just nyt jotain tosi hienoa.